12.11.2012 г.

10 от най-добрите безплатни софтуери за дизайн

На повечето дизайнери им е писнало да плащат за софтуер, затова редица организации създават безплатни софтуери за дизайн. Засега безплатните програми за дизайн не са чак толкова добри като платените, но във всеки случай бъдещето е на тях. :)))Inkscape
Inkscape (Инкскейп) е векторен графичен редактор, удобен за създаване както на художествени, така и на технически илюстрации (дори за използване като CAD система с общо предназначение). Това се постига благодарение на открития формат SVG, развиван от консорциума W3C. Форматът SVG позволява да се създават илюстрации от различен тип, в това число и анимирани. Доколкото SVG е базиран на езика XML, към него могат да се пишат разширения, което широко се използва от ползвателите на Inkscape. Програмата се разпространява под лиценза GNU General Public License. (Wikipedia)

Gimp
GIMP (акроним от GNU Image Manipulation Program) e свободен софтуер с отворен код за редактиране на растерна компютърна графика. Частично поддържа векторна графика. Проектът е създаден през 1995 от Спенсър Кимбъл и Питър Маттис, в настоящия момент се поддържа от група доброволци. Разпространява се под условията на свободния лиценз GNU General Public License. (Wikipedia)

Scribus 

Scribus е програма с отворен код за професионално страниране и предпечатна подготовка. Тя има версии за Linux/Unix, MacOS X, OS/2 и Windows базирани операционни системи. Scribus поддържа всички необходими за професионална работа елементи като CMYK цветово пространство, ICC управление на цветовете, и съвместимост с индустриалният стандарт PDF.
Google SkretchUp
SketchUp e 3D моделираща програма  с огромен набор от инструменти и палитри за рисуване и моделиране.  Използва се и за архитектурни цели, интериорен дизайня, ландскейп дизайн, филми и дизайн за видео игри. Има свободна версия и заплатена версия. Убедени сме, че бъдещето на програмите за дизайн принадлежи на Cloud-базираните технологии.

Повече за Komposer, Fontforge, Pencil, Synfig ,Blender и IrfanView разберете във видеото.
Всички тези програми можем да ги изучамаме, за който иска.
След нова година ще пуснем пак курса с безплатни софтуери, за да имате пълна свобода на избор с кои програми да работите.